Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Társadalom

Cikkek

Öntözés hatása a Duna-Tisza-közére

2008.05.09

A másik folyamat éppen ellentétes a vízrendezéssel. Az öntözés nemcsak közvetlenül öntözött területeken, hanem azoktól sokszor jelentős távolságokban is, megemeli a talajvíz szintjét, ezáltal egyrészt erősíti a hidromorf hatást a talajképződésre, másrészt, ahol a megemelkedett talajvízszint oldható sókat is felhoz a talajba, szikesedést eredményezhet. Ez utóbbi az úgynevezett másodlagos szikesedés, amely a világ sok országában az öntözés sajnálatos kísérője.
 

A Duna- és a Tisza-völgy vízrendezése

2008.05.09

 A két folyóvölgy vízrendezése több vonatkozásban is érintette a múltban és jelenleg is a területeket. Párhuzamosan a belvízelvezető csatornák, árvízvédelem, stb. kialakulásával a talajok szárazabbá váltak, hidromorf hatások, ha uralkodó jellegük meg is maradt, mégis csökkentek.  Kétségtelen, hogy pl. számos helyen lápos réti talajból így alakultak ki a szoloncsák-szolonyec típusú szikes talajok. Más esetekben a talajvizek szintjének süllyedése következtében réti talajokból csernozjom típusú réti talajok vagy lápos réti talajokból réti talajok keletkeztek. Számos tó, láp kiszáradt, a hajdani tófenéken ma különböző talajok találhatók.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Társadalom | Hozzászólások: 0

Az emberi tevékenység hatása a talajokra

2008.05.09

 Az ember, Földünkön való megjelenése óta intenzíven részt vesz a biogeocönózusban. tevékenysége nemcsak az egyéb élőlényekhez hasonló anyagcsere-tevékenységgel és környezetre gyakorolt hatással jellemezhető, hanem azzal is, hogy tudatos termelőtevékenységével környezetére minőségileg más befolyást gyakorol, mint az élővilág egyéb képviselői. Igaz, hogy a megjelenése utáni első időszakban, mint az állatvilág egyes fajai, de ez a helyzet a paleolit és különösen a neolit korszakban jelentősen változott. Ez érvényes arra a hatásra is, amelyeket az emberi tevékenység a talajokra, főleg azok felső rétegeire gyakorolt. Az emberiség élete, táplálkozása, letelepedése, munkája számára is a talaj jelentette és jelenti az alapot
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Társadalom | Hozzászólások: 0

Elképesztő laikusság és dilettantizmus jellemzi a mai magyar társadalmat!

2008.02.22

 Mint természettudománnyal foglalkozó egyén, nap mint nap rá kell jönnöm arra, hogy milyen mérhetetlen naivitás, dilettantizmus jellemzi a társadalom minden szintjét. Ha az okokat kellene vizsgálnom, akkor nyilvánvalóan oktatási színvonalunkat jelölném meg első helyen. Aztán közvetlen hatásként a félretájékoztatást, mely nem minden esetben a tudatlanságból, a tájékozatlanságból áll, hanem mindemellett bizonyos érdekszférák jelenléte is befolyásolja azt, hogy a félretájékoztatás hatásosan, mintegy társadalom rombolóként működik. Ebből fakad aztán az a mérhetetlen butyutaság, ami jellemzi társadalmunkat.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Társadalom | Hozzászólások: 5